maanantai 6. toukokuuta 2013

Edistääkö hyvinvointimatkailu hyvinvointia?

Henkilön hyvinvointi on mitattavissa henkisin ja fyysisin mittarein. Hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävässä matkailussa pyritään parhaimmillaan vaikuttamaan molempiin ulottuvuuksiin positiivisesti. Keskeiset hyvinvointimatkailun elementit ovat kuitenkin mm. rentoutuminen, erilaiset hoidot ja ns. hemmottelu. Nämä asiat varmasti vaikuttavat matkailijan henkiseen hyvinvointiin positiivisesti ainakin hetkellisesti. Mutta miten on fyysisen hyvinvoinnin laita? Vaikuttaako rentouttava kylpyläloma positiivisesti ja pitkävaikutteisesti fyysiseen hyvinvointiin?

Jotta hyvinvointimatkailu vaikuttaisi kokonaisvaltaisesti yksilön hyvinvointiin, tulisi henkisen hyvinvointinäkökulman lisäksi nostaa enemmän keskiöön myös liikunnallisen aktiivisuuden rooli hyvän olon lähteenä. Terveysliikuntaguru Tommi Vasankari osuu oikeaan huomauttaessaan, että länsimaalainen hyvinvointihakuisuus ja henkisen hyvinvoinnin korostaminen ajaa ihmiset oikeasti voimaan huonommin.

Hyvinvointimatkojen suunnittelussa voisi tuotteistaa fyysisen hyvinvoinnin ja aidon terveysnäkökulman edistämisen huomattavasti nerokkaammin. Sen sijaan, että esim. hotellin kuntosalille johtaa rullaportaat, voisi tilat ja liikkumisen suunnitella "salakavalasti" terveyttä edistäviksi. Markkinoilla alkaa jo olla erilaisille terveydellisille kohderyhmille suunnattuja kuntoutuslomia, joissa hyötyliikunnan roolia voisi vahvemmin tuoda esiin esimerksi siten, ettei bussiryhmää tuotaisikaan aina suoraan hotellin oven eteen, vaan porukka voisi kävellä vaikka viimeiset 50 metriä. Matkan lopuksi voisi pitää yhteisen tietoiskun, jossa kerrottaisiin matkan aikana hyöytyliikunnan kautta saadut hyödyt terveyden edistämiseksi. Sopivaa herättelyä myös arjen toimintoja ajatellen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti