sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Huoltoasema kylän ykkösnähtävyys?


On jo pitkään ollut tiedossa, että maaseutupitäjät eivät pysty houkuttelemaan matkailijoita samaan tahtiin kuin kylien kupeisiin valtaväylien varsiin nousseet ABC-myymälät. "Apsit" keräävät ympärilleen paljon muuta kaupan ja matkailun yritystoimintaa, ja ovatkin muodostaneet pikkukuntien keskustojen ulkopuolelle uusia matkailu- ja asiointikeskittymiä.

Aivan uudelle tasolle asian on vienyt Kiikoisten kunta, joka on julistanut ABC-asemansa kunnan ykkösnähtävyydeksi! ABC-asemahan on varsin uniikki nähtävyys, onhan niitä Suomessa tällä hetkellä vaivaiset 107 kappaletta.

On totta, että monissa pitäjissä liikenneasemat varmasti ovat kävijämääriltään "matkailukohteiden" ykkösiä. Mutta kun ABC-asema nimetään kunnan ykkösnähtävyydeksi, täytyisi tosissaan alkaa miettiä olisiko nyt viimein maaseutukylissä herättävä kirkonkylien elävöittämiseen?

ABC-aseman suosio toimii hyvin ohikulkijan pysäyttäjänä ja porttina paikkakunnan muihin kohteisiin. Lounaalle poikennut asiakas täytyy huokutella vierailemaan samalla myös kylän muissa kohteissa. Historia, perinteet, paikalliset arvot ja syvemmät merkitykset ovat tuotteistettavissa (ja markkinoitavissa) tarinoiden, tavaroiden, tapahtumien ja palveluiden muodossa pikkukylien uusiksi menestyksen tukipilareiksi.

1 kommentti:

  1. ABC-ketjun ei tietenkään kannata markkinoida ketjun ulkopuolisia palveluita. Mutta onnistuisivatko kunnat vuokraamaan tilaa ABC-asemilta?

    VastaaPoista