perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pieni on kaunista, yksinkertaisuus nerokkuutta

Parhaat ideat ovat yksinkertaisia ja ne lähtevät usein liikkeelle pienistä arkipäiväisistä asioista. Yksinkertaisimmat havainnot ja niistä kumpuavat ajatukset taas ovat kaikkein nerokkaimpia. Eräs oman alansa neroista on hiihtokeskuksia suunnittelevan Ecosignin Paul Mathews. Hän oivalsi sellaisen yksinkertaisen seikan, että hiihtokeskuksen asiakkaat eivät halua ajaa lomallaan 20-30 minuuttia autolla päästäkseen hiihtämään vaan mukavampaa on majoittua aktiviteettien ja palveluiden äärellä, auton lomaillessa samalla lämpimässä parkkihallissa. Suomalaisissa hiihtokeskuksissa on viime vuosiin saakka ihannoitu perisuomalaista mökkeilykulttuuria ja kaavoitettu nyppylöiden ympäristöt yksittäisiä lomamökkejä varten. Keskitetty rakennusmalli, jossa majoitus, palvelut ja aktiviteettimahdollisuudet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan on lomailijan kannalta mukavampi tehokkaampi ja toimivampi. Moni Rukan nykyisessä kävelykylässä vieraillut voi allekirjoittaa tämän. Toimii paremmin kuin tuhat hirsimökkiä.

Tiivis rakenne on myös ekologisuutensa takia tulevaisuuden juttu. Lisäksi pienipiirteisyys on huomattava vahvuus. Matkailija ei ehdi eikä jaksa ottaa keskimäärin viikon lomansa aikana haltuun satojen hehtaarien kokoista resorttia, vaan hän arvostaa yhä enemmän palvelujen ja aktiviteettimahdollisuuksien saatavuutta mahdollisimman läheltä. Tämä seikka on syytä muistaa minkä tahansa maaseutumatkailukohteen suunnittelussa muuallakin kuin hiihtokeskuksissa. Pienuus on monessa mielessä vahvuus.

Osa suomalaisista hiihtokeskuksista on onnistunut esimerkillisesti luomaan suomalaisessa mittapuussa superluokan matkailuhypeä kansainvälisesti katsottuna varsin mitättömistä lähtökohdista. Alppihiihtomahdollisuuksissahan suomalaiset kohteet eivät pysty millään kilpailemaan, mutta muissa luonnon resursseissa ja oheispalveluissa kyllä. Kaiken a ja o on sujuva suunnittelu, jolla pienimuotoinen ympäristö saadaan pienillä ja nerokkaan yksinkertaisilla ideoilla kaikkien elementtien osalta toimimaan yhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Ja aina on muistettava myös kohderyhmä ja sen tarpeet. Esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksissa lomailevat britit eivät Suomen nyppylöitä korkeammille kukkuloille uskaltautuisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti